Keski-Suomen Tanssin Keskuksen uutiskirje / huhtikuu 2021

Tässä uutiskirjeessä:

  • 16.4. Confession Games – keskustelua identiteetistä ja yhdenvertaisuudesta 
  • Hazmat Hole – Saga Elgland 
  • Koosteet vuoden 2020 ylimääräisten tuotantotukien prosesseista
  • Soldiers of Mother Earth
  • Haku auki: Kiertoliike-taiteilija 2021
  • Tanssia streamattuna: Opia ja Kake-Tiellä tähtiin
  • KeLaa vähän! Keski-Suomen lasten- ja nuorten maakuntafoorumi 12.-15.4.
  • Liity Keski-Suomen Tanssin Keskuksen jäseneksi

16.4. CONFESSION GAMES – KESKUSTELUA IDENTITEETISTA JA YHDENVERTAISUUDESTA

Mitä on ihmisyys?

Confession Games -keskusteluja identiteetistä ja yhdenvertaisuudesta – paneelisarjan kolmannessa osassa Mitä on ihmisyys? keskustellaan tunnustuksellisuudesta tanssiesityksen prosessissa. Keskustelun johdattelijoina mukana ovat tanssitaiteilija Kiza Rukikiza ja tanssitaiteilija Taru Meri Koski

Ihmisyyden äärellä ollaan perjantaina 16.4. klo 18-18.30 Zoom-alustalla. Keskustelua johdattelee Henni Kiri Tanssiteatteri Krampista ja moderaattorina toimii Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tuottaja Katariina Hiukka.

Zoom-linkki keskusteluun löytyy täältä!

Taru Meri Kosken ja Samuli Emeryn aiheeseen johdatteleva teksti on luettavissa tai kuunneltavissa KSTKn nettisivuilta maanantaista 12.4. lähtien.


 

HAZMAT HOLE – SAGA ELGLAND

Company Uusi Maailman 128 -livefestivaali järjestetään 4.4.-10.5.2021 Galleria Hopassa Jyväskylässä. Poikkitaiteelliset teokset Deep Shit ja Hazmat Hole avaavat Company Uusi Maailman 15 -vuotisjuhlaohjelmiston.

Hazmat Hole on yhtä katsojaa varten valmistettu tilasidonnainen teos. Se on esittävän taiteen ja tilainstallaation hybridi, jonka pääesiintyjinä toimivat kineettinen valoteos ja lähibalettitanssija. Tilaan rakennetut visualisoinnit, videot, musiikki ja äänitaide toimivat kokonaisvaltaisesti elämyksen tasavertaisina elementteinä. Hazmat Hole oli ensimmäisen koronakevään 2020 koko Suomen ainoa sisätiloissa esitetty elävä esittävän taiteen teos, ja saa nyt toisen esityskautensa 17.4.-10.5.2021 (Suositus yli 15 -vuotiaille kesto n. 15 min.)

Tanssi: Saga Elgland

Tarkemmat esitysajat lipunmyyntisivulla.
Esitysten toteutuksessa on huomioitu THL:n ja OKM:n turvallisuus- ja hygieniaohjeet.
Liput vain ennakkoon: http://uusimaailma.org/fi/tickets-2/

”Sopivan outo mutta silti helposti lähestyttävä.”
”Voimakas kokemus, kuin vierailu dystooppisen elokuvan sisällä.”
”Vähän kuin olisi käynyt vieraassa kaupungissa eikä oikein osannut suunnistaa ilman ohjeita tai yhteistä kieltä.”
”Ei ole ikinä tanssi tullut noin lähelle, iholle ja sydämeen saakka.”

Esitys on toteutettu THL:n ja OKM:n turvallisuus- hygienia ohjeita noudattaen.

Hazmat Hole oli ensimmäisen koronakevään 2020 koko Suomen ainoa sisätiloissa esitetty elävä esittävän taiteen teos, ja saa nyt toisen esityskautensa.


 

KOOSTEET VUODEN 2020 YLIMÄÄRÄISTEN TUOTANTOTUKIEN PROSESSEISTA

Keski-Suomen Tanssin Keskus jakoi keväällä 2020 ylimääräistä tuotantotukea teosten prosessointiin. Tukea sai yhteensä viisi tanssitaiteilijaa. Esittelemme taiteilijat ja heidän työnsä kahdessa eri uutiskirjeessä.

Terhi Kuokkanen

Tanssitaiteilija Terhi Kuokkanen pohti koronan takia lisääntyneen kotoa käsin työskentelyn ja yksityisyyden välistä teemaa.

—–

Kotona. Kodissa. Kotiin.

Asunto. Makuuhuone. Olohuone. Keittiö. Parveke. Sauna.

Kenen koti? ???? ? ??

Ja mitä siellä tapahtuukaan? Vai tapahtuuko mitään?

”Alun perin suunnittelin podcastia, joka myöhemmin muuttui kuunnelmaksi, joka sittemmin vaihtui kuunnelman ja äänimaiseman välimuodoksi sekä näyttämöteokseksi. Ajatus on kypsynyt kohti sooloa ja erilaisia näyttämöteoksen toteutustapoja.

Kaiken lähtökohta oli kotona viettämämme aika. Koti, joka hetkessä muuttui intensiiviseksi tilaksi. (Työ)tila, jonka jaoin joka hetki monen perheenjäsenen kanssa. Pohdin paljon yksityisyyden ja jakamisen problematiikkaa. Tein havaintoja kodista – olennaisista asioista ja ei niin olennaisista asioista. Äänimaisemasta, tavaroista, ihmisistä.

Yksityisyyden teema johdatteli minut myös pohtimaan hämäämistä. Eli kenen kotona ollaan?”

Wilhelmina Ojanen

Tanssitaiteilija Wilhelmina Ojanen työsti syksyn aikana “Intimacy without proximity”​ (työnimellä) kulkevaa nykytanssi-teosta.

—–

Donna Haraway:n​ “intimacy without proximity”​ – käsitteestä inspiroituneena teos pohtii läheisyyden, kosketuksen ja yhteyden merkitystä kehollisesti. Teoksen lähtökohtana on tutkia fyysisesti miten voimme kultivoida läheisyyttä kaikkeen ympärillämme olevaan, ymmärtämällä että olemme aktiivisia toimijoita tässä maailmallisien suhteiden verkostossa.

Läheisyys tämän teoksen tutkimuksessa ei siis tarkoita pelkästään fyysistä läheisyyttä, vaan suhdetta ympärillä olevaan maailmaan kaikilla tavoin – kosketuksessa tai ei. Eri kerrosten ja toimijoiden verkostoissa meillä on vastuu välittää toisista eliöistä ja tekijöistä, lähentyä ja ymmärtää toisten maailmoja riistämättä niiltä.

Miten olemme empaattisesti toistemme kanssa, keitä olemme suhteessa toisiin ihmisiin ja ei-inhimillisiin tekijöihin ja kuinka voimme työskennellä kosketuksen kanssa. Yhteys, empatia, välittäminen, kosketus, hoiva, läheisyys, etäisyys, ja toimijuus ovat termejä jotka tulevat olemaan teoksessa läsnä.

Teoksen kehittäminen jatkuu vuonna 2021 Lähellä-työryhmän kanssa, ensi-ilta on vuonna 2022. Teoksen tavoitteena on vuonna 2022 kiertää erilaisissa yhteisöissä Jyväskylän lähialueilla, osallistaa erilaisia ihmisryhmiä työpajojen kautta siten, että teos elää ja muokkautuu yhteistyössä yhteisöjen kanssa.

 

Anne-Maarit Kinnunen

Tanssitaitelija Anne-Maarit Kinnunen työskenteli lapsille kohdennetun, taidesisältöisiä tunnekasvatusmenetelmiä, käsittelevän teoksen parissa.

—–

Kahíme on tanssiteatteriteos lapsiyleisölle. Teos kertoo tarinaa Kahíme-nimisestä hahmosta, joka asuttaa yhtä kuun kraatereista yhdessä esineiden, jumppapallon ja möykyn, kanssa. Kahíme on taivaallisten olentojen edustaja, joka on kasvanut Maassa, mutta joutunut palaamaan takaisin synnyinpaikkaansa Kuuhun muisti pyyhittynä maallisesta elämästä ja muistoista.

”Teoksella pyrin tukemaan lasten tunnetaitojen opettelua sekä uusien taidesisältöisten menetelmien kehittämistä tunnekasvatuksesta.”

Esineet toimivat teoksessa sekä lavasteina että tasavertaisina esiintyjinä tanssijan kanssa. Tavoitteena on äänisuunnittelun ja nukketeatterin keinoin kehittää esineille tunnistettavissa olevia inhimillisiä ominaisuuksia, joita hyödynnetään teoksen teeman esille tuomisessa.

”Tapani työskennellä on pitkäjänteinen. Kerään paljon materiaalia lukemisen, valokuvaamisen ja kirjoittamisen kautta ja etsin mielessäni olevaan kuvaan sopivia aiheita ja aihioita. Haen merkityksiä, miksi juuri tämän teoksen tulee olla olemassa.”

Työskentely teoksen parissa jatkuu vuonna 2021.


 

SOLDIERS OF MOTHER EARTH

Jyväskyläläinen tanssitaiteilija Karoliina Lahdenperä on työstänyt yhdessä tanssiryhmänsä Soldiers of Mother Earth kanssa neljän videon tanssiproduktiota, jossa keskiössä on suomalainen luonto.

Soldiers of Mother Earth on hanke, jossa kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka eivät pääse itse luontoon ja taidekokemusten ääreen.  Kokonaisuus HOME on neliosainen ja se mukailee Suomen neljää vuodenaikaa. Jokainen video kuvataan Suomen luonnossa. Suunnittelu ja toteutus on aloitettu kesäkuussa 2020 ja produktion viimeinen video on valmis elokuussa 2021.

Kolme ensimmäistä videota on julkaistu ja ne löytyvät täältä. 

Ydintyöryhmään kuuluu muusikko Meeri Sarjasto, liikkuvan kuvan ammattilainen Johannes Myllymäki sekä koreografi Karoliina Lahdenperä. Tanssijoina toimivat ohjelmapalvelu SkillD Companyn viisi tanssijaa: Vilma Kärkkäinen, Karoliina Lahdenperä, Milla Mäkikyrö, Kristiina Pynnönen, Emmi Pynnönen ja Viola Ryssy. Kuvaajana työskentelee  Eija Helena Photography. Uutena työryhmään liittyi konemusiikin huipputekijä Oula Maaranen.

Tavoitteena on luoda esittävälle taiteelle uusia väyliä tulla nähdyksi ja koetuksi. Ryhmä innovoi uusia tapoja työllistyä ja työllistää. Hankkeen tavoite on myös vahvistaa ihmisen luontosuhdetta taiteen keinoin. Musiikki- ja tanssiteoksen tuominen luontoon antaa katsojalle erilaisen luonto- ja taidekokemuksen

Hankkeen etenemistä voi seurata myös ryhmän IG-tilitä 


 

HAKU AUKI: KIERTOLIIKE-TAITEILIJA 2021

Vuonna 2021 Kiertoliike järjestetään hybridi-tapahtumana Kokkolassa 8.-9.10.2021. 

Tapahtuman teemana on Mitä nyt? Pandemian jälkeinen todellisuus. Tanssin aluekeskukset hakevat yhtä taiteilijaa alueeltaan työskentelemään yhdessä muiden alueiden taiteilijoiden kanssa 4.-9.10.2021 Kokkolassa. Jos pandemiatilanne pitkittyy, työskentely tapahtuu etänä.

Tapahtuman vastaavan järjestäjän, Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen alueelta ei haeta Kiertoliike-taiteilijaa.

Kiertoliike-taiteilijat työskentelevät yhdessä viikon ajan. Kiertoliike-taiteilijoiden työn teemana on Sopeutumaton tulevaisuuden keidas. Taiteilijat määrittelevät itse kuinka he työstävät teemaa.
Työ sisältää työskentelyprosessin aikana esiin nousseiden teemojen ja asioiden avausta osana Kiertoliikkeen ohjelmaa. Ohjelmassa oleva työskentelyn avaus voi olla esimerkiksi avoimet harjoitukset, työpaja, keskustelutilaisuus, taiteellinen ulostulo, seminaari, demo tai näiden yhdistelmiä. Työskentelyn pääpaino on kuitenkin taiteilijoiden yhteisessä prosessissa ja jakamisessa.

Työskentely Kiertoliike-taiteilijana antaa mahdollisuuden kohdata kollegoja valtakunnallisesti, keskittyä viikon ajan yhteiseen työskentelyyn valitun teeman puitteissa. Työskentelyä on tukemassa tanssitaiteilija Auri Ahola.

Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät Keski-Suomen Tanssin Keskuksen nettisivuilta


 

TANSSIA STREAMATTUNA

Poikkeusolojen sulkiessa esittävien taiteiden salien ovet, uusi kanava esitysten ensi-illoille ja esityskausille on löytynyt streamauspalveluista. Esittelemme teille kaksi teosta, jotka on nähtävissä vielä viikon ajan verkossa.

****

Koreografi Johanna Nuutisen OPIA sukeltaa silmät edellä keskelle näitä jatkuvasti läsnä olevia kysymyksiä, jotka liittyvät katsomiseen, katseen alla olemiseen, sekä siihen miten muodostamme merkityksiä näkemiemme asioiden välille.

OPIA tutkii aihettaan katseen takaiseen maailmaan kiertyvän liikekielen, perspektiivejä kyseenalaistavan visuaalisen suunnittelun sekä vangitsevan äänimaiseman keinoin.

Vinkkejä katsojille

Teos kannattaa katsoa mahdollisimman isolta ruudulta kuulokkeiden kanssa. Lisäksi suosittelemme pitämään katsomistilan mahdollisimman hämäränä tai jopa pimeänä. Esitystallenne toimii parhaiten näissä olosuhteissa.

Teos nähdään TikettiStream-palvelussa 1.4.–15.4.2021.

Kesto: 45 min

Liput: 11,50 €

Liput ovat myynnissä to 15.4. klo 19.00 saakka.

Muistutus: Esityksen taltioiminen on ehdottomasti kielletty.

Tanssiteatteri Tsuumin lokakuussa 2015 Savoy-teatterissa ensi-iltansa saanut teos Kake – Tiellä tähtiin tarkastelee suomalaista mielenmaisemaa kasarinostalgiasta ja syntikkasaudeista hurmioituneen kuvitteellisen KAKE-yhtyeen kautta. Bändin haaveet ovat suuret, suunnitelmissa on massiivinen maailmankiertue, mutta sisäiset ristiriidat, jäsenten erilaiset unelmat ja toteutumattomat toiveet tuovat jännitettä yhtyeen matkaan. Esitys on kiinnostava sekoitus tanssia, teatteria ja musiikkia.

Musiikillisena kontekstina soivat suomalaiset iskelmät ja tangot uudelleen käsiteltynä.
Matti Paloniemen energinen ja parodioiva, mutta aidosti koskettava teos vyöryttää lavalle riemua ja tunteen paloa – vahvaa tanssiteatteria.

”Viisihenkinen porukka tekee täysiverisen konsertin kaikin maustein. Porukka laulaa ja tanssii meidän keski-ikäisten kasarinuorten sydämiin. On retroa, nostalgiaa, kollektiivista muistia. Vähän piruillen ja parodioiden, mutta lämminsydämisesti koristellen vuoteen 2015.”
– Jussi Tossavainen – HS161015

“Tämä esitys meni aivojeni, sydämeni ja maksani lävitse! HUIPPUA!”
– Jorma Uotinen 221015

Koreografia ja ohjaus: Matti Paloniemi
Pukusuunnittelu: Jaana Kurttila
Musiikki: Jarno Tastula/Finnhits
Valosuunnittelu: Janne Teivainen
Esiintyjät:
Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Salla Korja-Paloniemi, Jarno Tastula ja Janne Teivainen

Taltiointi Savoy-teatterista vuodelta 2015 nähtävissä ilmaiseksi 14.4. saakka täältä!


 

KELAA VÄHÄN! KESKI-SUOMEN LASTEN- JA NUORTENKULTTUURIN MAAKUNTAFOORUMI 12.-15.4.

Kiinnostaisiko kuulla lisää ÄlyäLiikkeellä –konseptista, Kulttuurineuvola-toiminnasta tai digitaalisesta nuorisokulttuurista? Mikä on Äänekoskella kulkeva taidebussi tai LAKU-lähete? Nuoret ja lapset ovat myös mukana kertomassa ja keskustelemassa, mitä kulttuuri heille merkitsee. Voit valita ohjelmasta itseäsi kiinnostavat aiheet ja rakentaa oman aikataulun.

Foorumi on suunnattu kaikille lasten- ja nuortenkulttuurista kiinnostuneille ja lasten ja nuorten parissa työskenteleville.

on lasten- ja nuortenkulttuurin maakunnallinen kulttuurifoorumi, joka toteutetaan webinaarina 12.-15.4.2021. Jokaisena päivänä on tarjolla mielenkiintoisia keskusteluja, alustuksia ja esityksiä osallisuudesta, uusista innovaatioista ja keskisuomalaisten kuntien yhteistyöstä.KeLaa vähän!

Ohjelma osoitteessa:
www.jyvaskyla.fi/kulttuuriaitta/maakuntafoorumi
Ilmoittaudu mukaan osoitteessa:
www.lyyti.in/maakuntafoorumi21
Webinaari on maksuton.

Foorumin järjestää:
Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut
Seudullinen lastenkulttuurin yhteistyöverkosto Kulttuuriaitta
Nuoret- ja osallisuus kulttuuritoiminnassa -hanke

Lisätietoja:
marjo.tiainen-niemisto(at)jyvaskyla.fi
p. 040 736 4328


 

LIITY KESKI-SUOMEN TANSSIN KESKUKSEN JÄSENEKSI

Varsinaiseksi jäseneksi voi hakea kuka tahansa, joka toimii tanssin ja tanssitaiteen ammattilaiskentällä.
Jäsenmaksu vuonna 2021 on 20€.

Varsinaisten jäsenten edut:
– Alennusliput (opiskelijahintaiset liput) Keski-Suomen Tanssin Keskuksen ja Tanssin Aika -festivaalin esityksiin/tapahtumiin
– PROtiistait ilmaiseksi (aamutunnit, vapaavuorot, teemalliset keskustelut ja infot)
– Mahdollisuus vuokrata harjoitustilaa edullisesti
– Ajankohtaiset edut, kuten Kiertoliikkeeseen osallistuminen
– Mahdollisuus saada teos tai työpaja näkyville KSTK:n ohjelmistopalvelut-sivustolle
– Tuotanto- ja markkinointineuvonta
– Mahdollisuus hakea tuotantotukea
– Erikseen sovittaessa palkanmaksu Keski-Suomen Tanssin Keskuksen kautta

Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa henkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö. Kannatusjäsenen jäsenmaksu on vapaavalintainen summa, kuitenkin vähintään 50€.

Kannatusjäsenten edut:
-Alennusliput Tanssin Keskuksen ja Tanssin Aika -festivaalin esityksiin/tapahtumiin
-Ennakkotietoa uusista tarjouksista, esityksistä ja muusta toiminnasta.

HAKEMINEN

Voit hakea joko jäsenhakulomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella.

1. Jäsenhakulomake

Muistathan tarkastaa sähköiseen lomakkeeseen täyttämäsi tiedot ennen lähetystä!

2.Vapaamuotoinen hakemus

Vapaamuotoisessa hakemuksessa tulee ilmetä: liitytkö varsinaiseksi vai kannatusjäseneksi, hakijan koko nimi, virallinen kotipaikkakunta, postiosoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Varsinaiseksi jäseneksi hakijalta toivomme tiedon, millä tavalla toimit/mikä on kytköksesi tanssin ammattilaiskenttään. Tanssin ammattilaisilta ammattinimike ja/tai tutkinto. Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään osoitteeseen info@tanssinkeskus.fi
Hakemus käsitellään seuraavassa hallituksen kokouksessa, jonka jälkeen ilmoitamme jäseneksi hyväksymisestä.

Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa:
Pin It
Bookmark the permalink.

Comments are closed