Keski-Suomen Tanssin Keskuksen uutiskirje / marraskuu 2020

UUTISKIRJE MARRASKUU 2020

  • Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tuotantomallin muutos
  • Vuoden 2021 teokset: Confession Games ja Kojamo-tanssielokuva
  • Mäkitorpan maanantaijamit ja Veturitallin sunnuntaijamit
  • Suomen Tanssi- ja Sirkustaiteilijoiden liiton Eettiset toimintaohjeet
  • Tanssin talolle uusi johtaja

 


KESKI-SUOMEN TANSSIN KESKUKSEN TUOTANTOMALLIN MUUTOS 

Vuonna 2021 KSTK uudistaa tuotantomalliaan siirtyen osatuottajamallista kokonaisvaltaisempaan tuotantotoimintaan. Toimintamallinmuutos pohjaa kulttuuritalo Villa Ranan tarjoamiin mahdollisuuksiin harjoitella esityksiä esitystilassa ja tarjota teoksille kokonaisia esityskausia.

Vuoden 2021 tuotannoiksi on vuonna 2020 valittu Confession Games ja Kojamo-tanssielokuva. Valinnat perustuvat teosten sisältöjen kiinnostavuuteen, laajaan työllistävyyteen ja lisäksi KSTK:n toiminnallista kestävyyttä edistävään tahtotilaan, missä aiemmin osatuotantotukea saaneet teokset saatetaan valmiiksi.

Muutos palvelee keväällä 2020 yhdessä jäsenistön ja Jyväskylän kulttuuriorganisaatioiden kanssa laadittua kulttuuritalo Villa Ranan visiota tanssitaiteen näkökulmasta: 

KSTK:n jäsenille varataan kulttuuritalo Villa Ranan ohjelmistosta erikseen haettava viikon esitystilatuki oman teoksen esittämiseen sekä mahdollisuuksien mukaan talon teknikon työpanos.

***

VUODEN 2021 TEOKSET

Confession Games

Koreografia: Samuli Emery
Dramaturgia: Taru Meri Koski
Esiintyjät: Katja Sallinen, Sebasian López-Lehto, Teija Häyrynen ja harrastajatanssijat sekä avustajat.

Confession Games on kirjavaa ihmismassaa ja esiintyjien henkilökohtaisia taustoja liikuttava esitys, jossa joukko moninaisia ihmisiä vähitellen esittäytyy yleisälle sekä toisilleen. Teos koostuu esiintyjien tunnustamista ja identifioitumista vaativista performatiivisista peleistä, joissa liki kolmekymmenhenkinen esiintyjäkaarti saa haasteekseen ryhmittyä tilaan erilaisten väittämien ja ominaisuuksien perusteella. Yksilöiden ja hetkellisten ryhmien väliset rajat liukenevat toisiinsa ja muodostuvat yhä uudelleen, joka kerta uusina ja valmiina taas muuttumaan. Esiintyjät näyttäytyvät joskus enemmistössä, joskus vähemmistössä, ja joskus yksin, mutta aina uudella lailla itsensä määritellen.

Koreografiasta vastaa koreografi-tanssitaiteilija Samuli Emery ja dramaturgiasta tanssitaiteilija Taru Meri Koski. Esiintyjinä teoksessa ovat tanssitaiteilijat Teija Häyrynen, Katja Sallinen ja Sebastian López-Lehto sekä 20-25 tanssin harrastajaa ja tanssista kiinnostunutta jyväskyläläistä. Teoksen tuottaa Keski-Suomen Tanssin Keskus. Markkinointi- ja viestintäyhteistyössä mukana on Tanssiteatteri Kramppi.

Teokseen haetaan esiintyjiksi avustajia, joilla on vahva suhde Jyvässeutuun. Esiintyjäryhmän kautta halutaan edustaa uudenlaista ja uniikkia otantaa Jyväskylän jokapäiväisistä ihmisistä. Avustajahaku käynnistyy tammikuussa!

Esitykset huhtikuussa 20.-27.4.2021

Kojamo-tanssielokuva

Työryhmä: Taru Meri Koski, Jukka Tarvainen, Antti Ahokoivu

Kojamo on liikkeellinen ja humoristinen elokuva, kertomus kuohunnasta, vastavirtaan tanssimisesta, pyrstöniskuista, eteenpäin työntyvistä leuoista, pakottavasta tarpeesta, punaisista kyljistä ja kunniasta.

Kaksi tanssijaa tanssii vastavirtaan. Ilmassa on kilpauinnin ja kyynärpäätaklausten tuntua. Lohennousuaika värjää tanssijoiden vaatetuksen punertaviksi ja sisältä kumpuava elämänvoima pakottaa tanssijat pysymään liikkeessä. Matka yläjuoksulle on kuolemanvaarallinen.

Elokuvassa kalamaisuus toimii liikkeellisenä lähtökohtana, mutta tarkoituksena ei kuitenkaan ole esittää varsinaisesti kalaa. Liikkeellinen kerronta puhuu selviytymisestä ja voimainkoitoksesta, kunniasta ja sisäisestä tarpeesta edetä uomassa ja ehkä se voidaan lukea myös jonkinlaisena väistyvän patriarkaalisen maailman kommentointina (ei kuitenkaan alleviivatusti). Esteettisesti Kojamo on minimalistinen ja puhdaslinjainen: Tärkeimmät elementit ovat tanssijoiden kehollisuus, kalamainen ihmisyys sekä vesi, joka pärskähtelee kuvassa ja kehoilla. Koreografioinnissa hyödynnetään paritekniikkaa, parkourosaamista sekä liikeimprovisaatiota.

Selviytymisen ja pärjäämisen teemojen rinnalla jää tilaa myös humoristiselle kerronnalle. Hahmojen reaktiot ovat paikoin tyylitellyn epärealistisia ja fantasiamaailma mahdollistaa kerronnan yllätyksellisyyden ja keveyden säilyttämisen alusta loppuun.

Esitykset syksyllä 2021 Kulttuuritalo Villa Ranassa.

Vuoden 2022 teosvalintaprosessista ei ole vielä tehty päätöstä.


MÄKITORPAN MAANANTAIJAMIT JA VETURITALLIN SUNNUNTAIJAMIT

Mäkitorpan maanantaijamit:

Joka maanantai klo 18:00-20:00 Mäki-Torpalla (pitkäkatu 25, 40700 Jyväskylä). Jamien tarkoitus on olla vapaa treenitila oman treenin kehittämiseen. Jameilla pääset tapaamaan muita jyväskyläläisiä ja jakamaan parhaat treenivinkit kanssa tanssijoiden kanssa.

Yhteistyössä: Kulttuuriyhdistys TUFF!, Call out Suomi ja Jyväskylän Nuorisopalvelut & Kulttuuriklubi Siperia ja Kansalaisfoorumi.

VAPAA PÄÄSY!

Sunnuntaijamit:

Joka sunnuntai klo 14:00-17:00 Veturitalleilla (Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä). Jamien tarkoitus on olla vapaa treenitila oman treenin kehittämiseen. Jameilla pääset tapaamaan muita jyväskyläläisiä ja jakamaan parhaat treenivinkit kanssa tanssijoiden kanssa. Sunnuntaisin jameissa myös ohjattua tutustumista eri lajeihin seuraavasti ja jokaisen ohjaus-slotin vikalla kerralla myös dj soittamassa musiikit. Voit vaikka call outtaa kaverin rinkiin tällöin.

Tanssin ohjaus:
15., 22., 30.11. ja 13.12. Elmonaattori & R2ISDJ2 (Break)
DJ:t paikalla

Yhteistyössä: Kulttuuriyhdistys TUFF!, Call out Suomi ja Jyväskylän Nuorisopalvelut & Kulttuuriklubi Siperia ja Kansalaisfoorumi.

VAPAA PÄÄSY!


SUOMEN TANSSI- JA SIRKUSTAITEILIJOIDEN LIITON EETTISET TOIMINTAOHJEET

STST on juuri julkaissut Eettisen toimintaohjeen, jolla on tarkoitus tarttua alalla esiin nousseisiin vallan väärinkäytön ongelmiin. Ohjeen tarkoitus on tukea yksittäisiä tanssi- ja sirkustaiteilijoita työssään.

Toimintaohjeeseen on koottu tietoa moninaisista lähteistä, jotka voivat toimia käytännöllisenä työkaluna. Toimintaohjeessa on myös liitteitä, joita voi hyödyntää.

Tämä julkaistu versio on Eettinen toimintaohje I. Tätä päivitetään palautteen perusteella.
Palautekysely tehdään alkuvuonna 2021. Lisäksi järjestetään palautekeskustelu zoomissa. Palautetta voi myös lähettää suoraan puheenjohtajalle: veera.lamberg@teme.fi

Päivitetty versio käännetään englanniksi kv-ryhmiä varten ja siitä otetaan painos laajempaan levitykseen kesällä 2021.

Päivitettävään versioon tullaan mm. lisäämään luku työterveydestä, joka kuuluu kaikille:
https://www.teme.fi/fi/maaraaikaisille-sama-tyoterveyshuolto-kuin-vakituisille-2/
sekä AVI:n viranomaisvallasta ja -vastuusta epäkohtien korjaamisessa
https://www.avi.fi/web/avi/palvelut

Eettisen toimintaohjeen ovat koonneet Mira Kautto ja Elisa Tuovila kesällä 2020 osana STST:n Epäasiallisen kohtelun ehkäisy -työryhmää, johon kuuluvat puheenjohtaja Veera Lamberg, varapuheenjohtaja Hannaleena Markkanen, hallituksen jäsenet Reetta Aarre-Ahtio, Sanni Kriikku ja Elina Häyrynen sekä STST:n jäsenet Mira Kautto, Elisa Tuovila, Nina Viitamäki, Anna Koskela, Virva Talonen sekä ulkopuolisina asiantuntijoina Kiasma-teatterin tuottajat Jonna Strandberg ja Sanni Pajula.

Eettinen toimintaohje STST:n sivuilla: https://www.teme.fi/fi/stst/

Olemme kiitollisia kaikista kommenteista – yhdessä voimme tehdä muutoksen!

Terveisin Veera Lamberg
STST:n puheenjohtaja


TANSSIN TALOLLE UUSI JOHTAJA

Niki Matheson aloittaa Tanssin talon johtajana ensi tammikuun alussa. Hän siirtyy Tanssin taloon Kulttuuritehdas Korjaamon johdosta.
”Niki Mathesonin valinnassa korostui vahva kokemus kulttuurisektorin hallinto- ja johtamistehtävistä ja syvällinen ymmärrys tanssista substanssina. Hän on osoittanut niin työhistoriassaan kuin valintaprosessissa kykenevänsä sovittamaan yhteen erilaisia intressejä ja johtamaan kokonaisuuksia. Hallitus on hyvin iloinen saadessaan Nikin johtamaan Tanssin taloa kriittisessä vaiheessa – rakentamaan Tanssin talon toimintamallia kaiken tanssin talo -periaatteella, sitouttamaan kumppaneita ja vahvistamaan rahoituspohjaa yhdessä tiimin ja hallituksen kanssa”, kertoo Tanssin talo ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuuli Kousa.

Niki Matheson (s. 1967) on pitkän linjan taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan hallinnon ja tuotannon ammattilainen, jonka työhistoriasta merkittävä osa on kulunut Suomen suurimman taidefestivaalin, Helsingin juhlaviikkojen hallintojohtajana v. 2007–2019. Mathesonilla on vahva kokemus myös tanssin parissa työskentelystä, hän on toiminut esimerkiksi Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä ja Skånes Dansteaterissa sekä tanssifestivaaleilla (URB, Kuopio Tanssii ja Soi, Liikkeellä marraskuussa, Helsingin Tanssiareena). Mathesonilla on taustallaan koreografin opinnot ja esittävän taiteen tuottajan tutkinto Teatterikorkeakoulusta.

”Tanssin talo on ainutlaatuinen hanke ja merkittävä kulttuuriteko. Olen todella innoissani mahdollisuudesta liittyä Tanssin talon tiimiin”, Niki Matheson kommentoi. ”Tanssin talo on palveluorganisaatio, jonka tehtävä on yhdistää tanssi ja yleisöt, ja odotan, että pääsen yhdessä alan toimijoiden kanssa saattamaan tanssia sen moninaisissa muodoissa mahdollisimman laajan yleisön saataville.”

Alkuvuodesta 2022 avattava Tanssin talo rakennetaan Kaapelitehtaan yhteyteen Helsingin Ruoholahteen. Rakennushankkeen rahoittavat Jane ja Aatos Erkon säätiö, Helsingin kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kiinteistö Oy Kaapelitalo.

Kaksi vuotta Tanssin talo -hanketta luotsannut Matti Numminen jätti yhdistyksen johtajan tehtävän 23.10.2020. Nummisen työsuhde päättyi hänen ja Tanssin talo ry:n yhteisellä sopimuksella.

Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa:
Pin It
Bookmark the permalink.

Comments are closed