Keski-Suomen Tanssin Keskuksen uutiskirje / tammikuu 2020

UUTISKIRJE TAMMIKUU 2020

 • Hyvinvointia tanssista
 • Tule Keski-Suomen Tanssin Keskuksen jäseneksi!
 • Solo Series #2: Blooming
 • Tanssin Aika –festivaalin ohjelmistohaku 17.1. saakka
 • Kiertoliike kokoaa tanssin ammattilaiset Kajaaniin
 • Glamour & Glam Euroviisutunnelmissa 30.4.
 • Ismo-Pekka Heikinheimolle Alfred Kordelinin säätiön kulttuuripalkinto

~~~~~~

HYVINVOINTIA TANSSISTA

Uusi vuosi ja uudet kujeet!

Vai lieneeko ne samat ja tärkeät: panosta omaan hyvinvointiin.

Viime vuosina yhä useampi tutkimus on tuonut esiin taiteen postitiiviset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin. Marraskuussa 2019 julkaistu Maailman terveysjärjestö WHO:n raportti kokoaa yhteen yli 900 tutkimusjulkaisua, jotka todentavat taiteen moninaisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Raportissa tanssin terveysvaikutukset tulevat esiin lukemattomin tavoin. Koko julkaisu on luettavissa täältä.

Keski-Suomen Tanssin Keskus tarjoaa tanssillisia hyvinvointituokioita työpaikoille.  Ole yhteydessä ja kerro toiveesi meille, löydämme varmasti valikoimastamme teille sopivan kokonaisuuden. Tarjontaamme voi tutustua täältä.

Ajankohtaista voisi olla vaikkapa työyhteisön keväiseen tyhy-toimintaan K25 luovan tanssin tunti, joka toimii yksittäisenä työpajana tai useamman kerran jaksona.

Lisätietoja hyvinvointipajoistamme saat tuottajaltamme katariina.hiukka(a)tanssinkeskus.fi, 045 344 5136

 

TULE KESKI-SUOMEN TANSSIN KESKUKSEEN JÄSENEKSI!

Etkö vielä ole KSTKn jäsen? Hae varsinaiseksi tai kannatusjäseneksi!

Varsinaiseksi jäseneksi voi hakea kuka tahansa, joka toimii tanssin ja tanssitaiteen ammattilaiskentällä. Jäsenmaksu vuonna 2020 on 20€.

Varsinaisten jäsenten edut:

 • Alennusliput (ns.opiskelijahintaiset liput) Tanssin Keskuksen ja Tanssin Aika -festivaalin esityksiin/tapahtumiin
 • PROtiistait ilmaiseksi (aamutunnit, vapaavuorot, teemalliset keskustelut ja infot)
 • Ajankohtaiset edut, kuten Kiertoliike –tapahtuma
 • Tuotanto- ja markkinointineuvonta
 • Mahdollisuus hakea osatuotantotukea
 • Erikseen sovittaessa palkanmaksu Tanssin Keskuksen kautta

Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa henkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö. Kannatusjäsenen jäsenmaksu on vapaavalintainen summa, kuitenkin vähintään 50€.

Kannatusjäsenten edut:

 • Alennusliput Tanssin Keskuksen ja Tanssin Aika -festivaalin esityksiin/tapahtumiin
 • Ennakkotietoa uusista tarjouksista, esityksistä ja muusta toiminnasta.

Voit hakea joko jäsenhakulomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella osoitteeseen info(a)tanssinkeskus.fi

 

SOLO SERIES #2: BLOOMING

The Solo Series on tanssitaiteilija Samuli Emeryn luoma alusta, jonka tarkoituksena on tuoda uudenlaisia teoksia Jyväskylän esitystarjontaan, kutsumalla kotimaisten ja kansainvälisten nykytanssitaiteilijoiden sooloesityksiä yhteisnäytöksiin Jyväskylän Kansannäyttämö Miilulle.

Teatteri Miilu, Sammonkatu 7, Jyväskylä
La 11.1.2020 klo 15:00 & 18:00

20€ / 14€
Suositusikäraja 8+
***
The Solo Seriesin toinen osa kantaa nimeä “Blooming”.

Bloom
/bluːm/
Subst. – kukinta, kukoistus, hehkeys, kukoistusaika, kukkeus
Verb. – kukkia, kukoistaa, olla kukkeimmillaan, saada kukkimaan, heilimöidä

Kukin esityksistä punoutuu omalla tavallaan kukoistuksen ja kasvun teemoihin. Yhteentörmäysten sekä mielikuvituksen kautta ne eri tavoin kysyvät, kohtaavat, unelmoivat, haastavat ja juhlistavat muutosta uuden vuosikymmenen kynnyksellä.

***
The Hidden Garden

Koreografia: Jill Crovisier
Tanssi: Samuli Emery
Valosuunnittelu: Les Grands Theatres de la Ville de Luxembourg
Yhteistyökumppanit: Focuna Fonds Culturel National (LU), Grand Theatre de la Ville de Luxembourg, talentLAB16, Uferstudios Berlin
Kesto: 18 min.

Kasvaessa menetämme kyvyn elää yhteydessä mieleemme. Kiinnitymme yhä enemmän ja enemmän siihen, mikä on hyödyllistä. Himoamme valtaa, kontrollia ja täydellisyyttä. Ihmisestä tulee yliluonnolliseen verrattava olento. Pakkomielteisesti tämä olento imee elämän niiltä, ​​jotka uskaltavat kohdata sen. Unet, yksinkertaiset nautinnot ja runous on tukahdutettu. “The Hidden Garden” on salaperäinen paikka, jossa todellisuus ja fantasia ovat kietoutuneet toisiinsa. Goottilaisten romaanien, fantasiakirjallisuuden ja nykyajan yhteiskunnan inspiroima koreografia.

Flourish ish

Tanssi: Minna Karttunen
Koreografia: Katri Liikola
Äänisuunnittelu: Mitja Nylund
Valosuunnittelu: Luca Sirviö
Yhteistyökumppanit: Taiteen edistämiskeskus ja Tanssikoulu DCA
Kesto: 25 min.

Flourish ish on tanssija Minna Karttusen ensimmäinen kokonainen sooloteos. Teos käsittelee kukoistuksen teemaa yhdessä sekä esiintyjän kehoon kertyneen tiedon että työryhmän muiden jäsenten erikoisosaamisalueiden kautta. Karttunen on päätynyt tanssin pariin kilpaurheilu-uransa jälkeen. Tässä teoksessa hän pureutuu yhtenä osa-alueena telinevoimistelusta tuttuun kehollisuuteen, mutta sen tavoitteena ei ole olla paatoksellinen ja näyttää voimistelumaailman julmuutta. Esiintyjänä teoksessa on kiinnostavaa se, miten omaehtoisen valinnanteon kautta voisi asettaa kehosta kumpuavat ja toisistaan hyvin paljon poikkeavat liikemateriaalit samalle viivalle. Voiko urheilijamainen jäntevyys ja somaattisen pehmeä kehollisuus kuulua samaan teokseen?

“Ish” on ilmaus, jota käytetään sellaisen asian tai tapahtuman kuvailuun, joka on melkein, mutta ei aivan tai jotakin samantapaista tai hieman siihen suuntaan. Tavoitteena on muodostaa valikoitujen toisistaan poikkeavien liikemateriaalien ja -aihioiden yhdistelmien hybridejä, joita ei lopulta voi enää tunnistaa täysin yhteen kategoriaan asetettavaksi. Työryhmää kiinnostaa kaikkien elementtien oma ilmaisuvoimaisuus itsessään ja niiden toisiaan nostava ja yhdessä muodostama kukoistuksen skaala.

Flourish ish on yhä prosessissa oleva teos, josta esitetään demoesitys. Demossa nähdään työryhmän kesän 2019 työskentelyjaksolla esiin tulleista ideoista valikoituja otteita. Tätä demoa on esitetty aikaisemmin UrbanApa-festivaalilla Ateneumissa lokakuussa 2019 sekä Liisa Pentti +Co kiertueella Maunula-talossa joulukuussa 2019.

***
LIPUT:
Lippuvaraukset ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen:
samuli.emery@gmail.com

tai ovelta ennen näytöksen alkua, mikäli paikkoja on jäljellä. Katsomoon mahtuu vain 50 henkeä per esitys, joten ennakkovarausta lämpimästi suositellaan!

HINTA:
20€ / 14€ (opiskelijat, työttömät, lapset alle 12v.)
Otathan mukaan tarvittavan alennustodistuksen. Maksu vain käteisellä.

Ajankohtaisin tieto löytyy esityksen fb-tapahtumasta!

 

TANSSIN AIKA 2020 OHJELMISTOHAKU 17.1.2020 SAAKKA

Tanssin Aika -festivaalin ohjelmistohaku on käynnissä 13.12.2019 – 17.1.2020

Miten tanssitaide voi vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaan? Millaiselle ajattelulle, kokemiselle tai esteettisille valinnoille voimme tehdä lisää tilaa? Tarvitsemmeko tarkasti kehystettyjä temaattisia kokonaisuuksia vai hahmottuuko olennainen tarkkanäköisistä henkilökohtaisista fokusoinneista ympäröivään todellisuuteen?

Viidestoista Tanssin Aika -festivaali järjestetään Jyväskylässä 23.-26.9.2020. Festivaali etsii ohjelmistoonsa teoksia ja projektiehdotuksia niin näyttämötiloihin kuin erilaisiin julkisiin tiloihin ja urbaaneihin ympäristöihin.

Ohjelmisto rakentuu ajankohtaisista, monimuotoisista ja eri lähtökohdista työskentelevien tanssitaiteilijoiden teoksista.

Tanssin Aika -festivaalin tuottaa Keski-Suomen Tanssin Keskus. Hakemusten tulee olla perillä perjantaina 17.1.2020. Ohjelmistovalinnat tehdään helmikuussa 2020.

Hakemuksessa tulee olla:
– Hakijan nimi, osoite ja yhteystiedot
– Teoksen nimi ja teoskuvaus
– Koreografin ja/tai työryhmän lyhyt esittely
– Esityksen kesto ja ikäsuositus
– Tekniset tiedot, tilavaatimus/tilatoive, rakennusaika, sekä maininta onko teos toteutukseltaan muokattavissa
– Kustannusarvioehdotus / yhteistyöehdotus
– Linkki teoksen taltiointiin (jos teos ei ole valmis, niin taltiointiin harjoituksista tai saman työryhmän aiemmasta työstä)

Hakemukset lähetetään osoitteeseen: antti.lahti@tanssinkeskus.fi

Lisätietoja:
www.tanssinaika.fi
info@tanssinkeskus.fi
https://www.facebook.com/tanssinaika/

Tanssin Aika – The Jyväskylä Dance Festival 2019: Open call December 13th, 2019 – January 17th, 2020

How can dance be influential now and in the future? What kinds of thoughts, experiences or aesthetic choices can we make more space for? Do we need bodies of work with a strict thematic framework, or can the essence of surrounding truths be communicated through personal perspectives?

The Regional Dance Centre of Finnish Lakeland is now accepting submissions for the 15th Tanssin Aika – The Jyväskylä Dance Festival which will take place in Jyväskylä September 23th -26th, 2020. Submissions can be proposed for black-box, theatre, street/outdoor or alternative spaces.

Tanssin Aika – The Jyväskylä Dance Festival consists of diverse, contemporary performances by artists from a broad range of different backgrounds.

Companies, dance groups or independent choreographers can send applications by January 17th, 2020. The selections for this festival will be decided in February 2020.

Applications/ Information for submissions
– Contact person (name, address, email, phone number)
– Name of the work and a description
– Brief bio of the company/choreographer/dancers
– Duration, age recomendations
– Technical requirements
– The estimated cost proposal / collaboration proposal
– Link to a video of the work (or previous works)

Please send applications to: antti.lahti@tanssinkeskus.fi

More information:
www.tanssinaika.fi
info@tanssinkeskus.fi
https://www.facebook.com/tanssinaika/

 

KIERTOLIIKE KOKOAA TANSSIN AMMATTILAISET KAJAANIIN

Tanssin ammattilaisfoorumi Kiertoliike järjestetään 20.–22.3.2020 Kajaanissa. Tällä kertaa paneudutaan kaikkien huulilla olevaan ilmastokriisiin ja pohditaan yhdessä, mitkä ovat tanssin ammattilaisten keinot kestävään huomiseen. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä. 

Vuoden 2020 Kiertoliikkeen järjestävät yhteistyössä Tanssin talo ja Routa Company / Pohjoinen tanssin aluekeskus. Tapahtuma järjestetään vuonna 2020 kuudetta kertaa.

 

GLAMOUR & GLAM EUROVIISUTUNNELMISSA 30.4.

Vappuaattoiltana  torstaina 30.4. klo 19 pääset euroviisufiiliksiin Jyväskylän kaupunginteatterilla Glamour & Glam -gaalaillassa. Näissä vappubileissä upeat viisuhitit vuosien varrelta seuraavat toisiaan ja virittävät tunnelman kerrassaan kattoon.

Ilta alkaa suurelta näyttämöltä, jossa Jyväskylä Sinfonia huolehtii viisuiskusävelmien sulokkaista soinnuista modulaatioineen ja muine herkkuineen. Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijät yksin ja yhdessä toimivat viisutulkitsijoina, samoin Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tanssijat. Saapuukohan paikalle vappuhatussaan myös itse Lordi, entä kuullaanko illassa Waterloo? Se selviää vappuaattona!

Konserttiosuuden jälkeen ei pelkästään hengailla vaan päästään laittamaan pylly vasten pyllyä pump pump, kun vapun parhaat pirskeet jatkuvat lämpiössä ja pienellä näyttämöllä. Yleisölämpiössä pääset joraamaan livebändin tahdissa ja pienellä näyttämöllä jalkaa vispauttavasta svengistä vastaa DJ. Ei muuta kuin vappupallot ilmaan, serpentiinit kaulaan ja kostyymi kuntoon! Illan aikana on luvassa myös huimia yllätyksiä…

Ja perinteitä kunnioittaen, Glamour & Glam -etkot vietät vappuherkkujen parissa niin ikään yleisölämpiössä. Sodexon loihtima Euroviisu Dinner on nautittavissa klo 17.30-18.15. Show & Dinner -lippupaketit saat teatterin lippumyymälästä.

Vappuisiin euroviisufiiliksiin johdattelevat yhteistyössä Keski-Suomen Tanssin Keskus, Jyväskylä Sinfonia ja Jyväskylän kaupunginteatteri

Liput 40 € / 38 € / 28 €
Lippuja voi ostaa täältä

Show & Dinner liput 60 € / 58 €

Illan menu:
Hedelmäistä vihersalaattia, salaatinkastiketta
Paahdettua punajuuri-aurajuustosalaattia
Ruiskuorrutettua lohta ja fetakastiketta
Sweet & Sour maustettua broileria
Lehtikaali-pestoperunoita
Talon leipää ja levitettä

 

ISMO-PEKKA HEIKINHEIMOLLE ALFRED KORDELININ SÄÄTIÖN KULTTUURIPALKINTO

Keski-Suomen läänintaiteilijana vuosina 2005-2010 ja Tanssin Aika -festivaalin perustaja Ismo-Pekka Heikinheimo palkittiin monipuolisesta ja kansainvälisestä työstään Alfred Kordelinin säätiön 30 000 euron kulttuuripalkinnolla. Edellisen kerran palkinto myönnettiin tanssitaiteelle vuonna 2007. Sen sai silloin Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Palkintoperustelut:

Tanssitaiteilija, koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo tunnetaan taiteellisesta rohkeudesta sekä rajoja rikkovasta yhteistyöstä visuaalisten taiteiden kanssa. Hänen koreografioidensa omaperäinen liikekieli syntyy vuorovaikutuksessa arkkitehtuurin tai varta vasten rakennetun esitysympäristön kanssa. Näin tanssi vaikuttaa kasvavan orgaanisesti ympäristön synnyttämistä impulsseista. Sarjassa Anybody’s Architecture (2017–2019) soolotanssijat jäsentävät suhdettaan tilaan pieteetillä valituissa arkkitehtonisissa kohteissa, jotka voivat olla niin historiallisia monumentaalitiloja kuin upouusia rakennuksiakin. Vaikuttavan energinen ja jopa animaalinen ilmaisu ei ole pelkkä itseisarvo sinänsä vaan tapa kohdata vaihtuvia ympäristöjä kehollisesti ja tehdä taideteosanalyysejä tanssin ruumiillisin keinoin.

Heikinheimo on valmistunut tanssijaksi London Contemporary Dance Schoolista 1989 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta 2014. Hänen yli viittäkymmentä teostaan on esitetty useissa maissa ympäri maailmaa. Heikinheimo on toiminut nykytanssin lehtorina Teatterikorkeakoulussa 1996–2001. Hän on suositun Tanssin Aika -festivaalin perustaja. Nykyisin hän toimii Ismo Dance Companyn taiteellisena johtajana.

Keski-Suomen Tanssin Keskus onnittelee!

What do you want to do ?

New mail

Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa:
Pin It
Bookmark the permalink.

Comments are closed