Keski-Suomen Tanssin Keskuksen uutiskirje / toukokuu 2019

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2019

 • Kaupunkitanssijaksi valittiin Taru Miettinen
 • Tanssijan ja oboistin duetto debytoi On the Move -viikolla
 • One Next to Me 23.5.
 • Tanssin Aika 2019 festivaaliohjelman julkistaminen 23.5.
 • Tanssin Kokeiluareena 23.5.
 • Culture tourism for city breakers -hanke 22.5.
 • Marianne Lepän Häpeä(!) soolo
 • Unessa – alitajunnan monitasoinen spektaakkeli
 • Lasten lauantai: Call out junior 8.6.
 • Koskela-opiston kesäkurssit
 • Poikatanssikurssi Jyväskylän Kesässä 7.-8.7.
 • Puistotanssit Lounaispuistossa
 • Tanssin Aika etsii yhteistyökumppaneita syksylle

 

KAUPUNKITANSSIJAKSI VALITTIIN TARU MIETTINEN

Keski-Suomen Tanssin Keskuksen kaupunkitanssijaksi valittiin 12 hakijan joukosta Taru Miettinen. Taru työskentelee kuukauden jakson Jyväskylässä tuoden tanssia kaupunkikuvaan moninaisin keinoin. Tarun työskentelyyn pääset tutustumaan mm. kesän Puistotansseissa 18.7.

Olen tanssiva (toisin-)ajattelija ja kotonani yhtälailla räppibileissä, musikaalilavoilla, nykytanssiproduktioissa ja filosofian luennoilla. Rakastan rytmejä, flowtiloja, juoksemista, riskien ottamista, uudelleenohjelmointia, neuvottelua, yhdessäolemista, painontuntua, soljuvia liikefraaseja, hypähdyksiä, koskettamista, haasteita, eteenpäin suuntautumista ja takaperin kävelemistä.“

Taru Miettinen on monialainen tanssija ja esitystaiteilija. Koulutukseltaan Taru on teatteripraktiikan maisteri (ArtEZ), käytännöllisen filosofian kandidaatti (HY) ja tanssipedagogiikan kandidaatti (OAMK). Tällä hetkellä Taru opiskelee Helsingin yliopistolla käytännöllisen filosofian maisteriohjelmassa.


TANSSIJAN JA OBOISTIN DUETTO ON THE MOVE -VIIKOLLA

Off/Balance ja Jyväskylä Sinfonia jatkavat yhteistyötään toukokuussa 2019. Vuonna 2018 Off/Balance ja Sinfonia keräsivät kiitosta yhteistyöstä teoksilla Symphony ja Face-to-Face ja nyt seuraa jatkoa tanssijan ja oboistin duetto-teoksella Physical.

Physical -teoksessa tanssija ja muusikko rakentavat yhteisen tilan, jossa liikkeen vivahteikkuus ja musiikin dynamiikka luovat tiheän energiaverkon. Dueton tanssija Ville Oinonen on tanssinut niin Tero Saarisen, Jyrki Karttusen kuin Tommi Kitinkin teoksissa ja japanilainen oboisti Nahoko Kinoshita on vuodesta 2012 soittanut Jyväskylä Sinfoniassa. Physicalin koreografi on Tanssiryhmä Off/Balancen taiteellinen johtaja Terhi Kuokkanen.

On the Move on Jyväskylä Sinfonian hanke, jossa jalkaudutaan kaupunkitilaan. Off/Balance oli yhteistyökumppanina vuoden 2018 toteutuksessa ja saadun palautteen perusteella yhteistyötä jatketaan nyt. Pääsymaksuttomat esitykset järjestetään eri puolilla kaupunkia ja esitykset ovat nähtävinä myös live-striimauksina Sinfonian some-kanavissa.

Noin 10-minuuttinen Physical nähdään osana Sinfonia On the Move feat. Off/Balance -ohjelmaa yhteensä viisi kertaa, joista neljä on kaikille avoimia:

ti 14.5.2019 klo 11.45, Agoran aula, Jyväskylän yliopisto
pe 17.5.2019 klo 15.30 Matkakeskus
pe 17.5.2019 klo 16.15 XXL:n ja Powerin edusta, Kauppakeskus Seppä
la 18.5.2019 klo 18.00 päärakennuksen aula, Jyväskylän yliopisto

ONE NEXT TO ME 23.5.

“One Next To Me” on Tanssiryhmä Off/Balancen ensimmäinen kansainvälinen tanssiyhteistuotanto, jonka esiintyjät tulevat viidestä eri maasta. Konseptin ja koreografian on luonut kansainvälistä nousujohteista uraa Berliinissä tekevä tanssitaiteilija Milla Koistinen.

Teos on rakennettu seitsemän tanssijan ydinryhmälle ja kahdelle vaihtuvalle ammattilaisesiintyjälle sekä ryhmälle paikallisia ei-ammattilaisia. Tanssiteos käsittelee hellyyden ja väkivallan välistä suhdetta, niiden fyysistä ilmentymistä ihmiskehossa ja sitä kuinka ne välittyvät ihmiskehosta toiseen erilaisissa tilanteissa. Teos pohtii valintaa kahden vastakkaisen tilan välillä ja mikä ohjaa meitä tekemään näitä valintoja. Keskiössä ovat kehon reaktiot; kuinka hellyys ilmenee liikkeissä, mitä kehossa tapahtuu sen kohdatessa väkivaltaa? Teos tutkii fyysisen käytöksen leviämistä ihmisjoukoissa, kuinka tarttuvaa ihmisten käytös ja fyysinen olemisen tapa voi olla, ja mitä meissä tapahtuu fyysisellä tasolla, kun olemme vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Teos pureutuu polarisoitumiseen ja tutkii sitä fyysisyyden kautta. Tanssiteos luottaa taiteen kykyyn muokata ajatteluamme ja synnyttää toivoa ristiriitaistenkin teemojen keskellä tehden katsomiskokemuksesta ainutlaatuisen.

“People are mostly layers of violence and tenderness wrapped like bulbs, and it is difficult to say what makes them onions or hyacinths.”
– Eudora Welty

Konsepti ja koreografia: Milla Koistinen
Esiintyjinä: Nathalie Baert, Fanny Didelot, Elina Häyrynen, Terhi Kuokkanen, Àngel Duran Muntada, Elton Petri sekä Riikka Puumalainen
Musiikki: Paul Valikoski
Lavastus- ja valosuunnittelu: Ladislav Zajac
Dramaturgia: Synne Behrndt
Puvustus: Lee Méir ja Judith Förster
Tuottajat: Jana Lüthje (M.i.C.A. – Movement in Contemporary Art), Milla Koistinen
Tuotanto: Haupstadkulturfonds ja Koneen Säätiö
Osatuotanto: STADT: SALZBURG Magistrat, Kultur, Bildung und Wissen Land Salzburg, Abteilung Kultur, Bildung und Gesellschaft, Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Yhteistuotanto: Tanssiryhmä Off/Balance (Jyväskylä), Tanssiteatteri Minimi (Kuopio), 4.15 Performance Platform (Salzburg)

Torstaina 23.5. klo 19 kaupunginteatterin suuri näyttämö.
Liput: 20€ / 20€ / 14€ kaupunginteatterin lipunmyynnistä tai täältä.

Teos nähdään lisäksi seuraavilla paikkakunnilla:
10.-11.5.2019, Kuopion kaupunginteatteri, Kuopio (Suomen ensi-ilta)
17.-18.5.2019, Riihimäen Teatteri, Riihimäki
31.5.-1.6.2019, Barker-teatteri, Turku

TANSSIN AIKA 2019 FESTIVAALIOHJELMAN JULKISTAMINEN 23.5.

TANSSIN KOKEILUAREENA 23.5.

KSTK:n toinen Tanssin Kokeiluareena järjestetään 23.5. One Next To Me -esityksen jälkeen kaupunginteatterin lämpiössä. Illassa nähdään Sara Gurevitschin ja työryhmän teos Zoe sekä Saara Ervasti, Nico Rissasen ja Noora Niemisen yhteisteos Uuden uhka.

Kokeiluareena on Keski-Suomen Tanssin Keskuksen uusi esitysmuoto. Kokeiluareenoissa nähtävän soolotanssiteoksen lisäksi iltaan on mahdollista tuoda oma työvaiheessa oleva teos. Esitysten jälkeen järjestettävä feedback forum mahdollistaa yleisön ja taiteilijan välisen palautteen annon ja saannin.

CULTURE TOURISM FOR CITY BREAKERS –HANKE 22.5.

Etsitkö uusia yhteistyökumppaneita? Haluatko löytää teoksellesi tai tapahtumallesi uusia yleisöjä?
Keväällä 2019 Jyväskylässä, Lahdessa ja Helsingissä järjestetään kulttuurimatkailun kehittäjäfoorumi –tilaisuuksien sarja, jossa kuullaan ajankohtaisia asiantuntijapuheenvuoroja kulttuurimatkailun ilmiöistä ja hyvistä käytänteistä sekä löydetään uusia yhteistyökumppaneita. Kiinnostavien Key note –puheenvuorojen lisäksi tarjolla on työpajoja matkailupalveluideoiden työstöön.

Kevään viimeinen kehittäjäfoorumi pidetään ke 22.5. Aiheena on kult­tuu­ri­mat­kai­lun tulevaisuuden trendit. Asiantuntijapuheenvuoroja tulevat esittämään:

Santeri Suominen, Electria, soveltavan digiteknologian tutkimus- ja kehitysyksikkö, AR/VR
Elina Rauhala, Memorandum Unlimited: Zaibatsu & Memorandum Unlimited yhteistyöstä, jossa lisättyä todellisuutta hyödynnettiin nähtävyyksissä
Johanna Maasola, Visit Jyväskylä: Jyväskylän seudun mat­kai­lu­mark­ki­noin­ti

OSOITE: JAMK pääkampus, Rajakatu 35, C119, 40200 Jkl

MARIANNE LEPÄN HÄPEÄ(!) SOOLO

HÄPEÄ(!). Mitä tapahtuu ennen häpeää? Voiko häpeästä vapautua? Sooloteoksessa kohdataan häpeä silmästä silmään tanssin ja nykysirkuksen keinoin.

“Ojensin käteni, siihen ei tartuttu. Käännyin itseäni vastaan.” -Rechardt Ikonen

Tanssi, akrobatia ja koreografia: Marianne Leppä
Äänet ja valo:  Arto Saarelainen
Koreografillinen avustus: Saga Elgland ja Visa Niemelä

Esitykset Juomatehtaan Studiolla
22.5. klo 19
23.5. klo 19
24.5. klo 19
29.5. klo 19

Liput 12€/8€
Ikärajasuositus 14 -vuotta.

UNESSA –  ALITAJUNNAN MONITASOINEN SPEKTAAKKELI 30.5.

Tänä keväänä Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä herätään arkitodellisuudesta mielikuvituksen ja luovuuden äärelle.

Unessa -näytös on kahden jyväskyläläisen toimijan Ready Set Polen ja SkillD Companyn yhteistyön synnyttämä visuaalinen elämys.

Tankotanssi- ja joogakoulu Ready Set Pole ja tanssin ohjelmapalveluiden tuottaja SkillD Company ovat luoneet ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa molempien vahvuudet tukevat näyttävästi toisiaan.

Teos tutkii alitajunnan ja erilaisten valvetilojen tasoja monipuolisesti tanssin ja ilma-akrobatian keinoin.

Molempien toimijoiden harrastajat ja ammattilaiset ovat yhdessä kevään aikana hioneet spektaakkelin, joka tuo lavalle yli 110 esiintyjää.

Lavalla nähdään puhuttelevaa liikekieltä, johon katsojan on helppo tempautua mukaan. Lavalle nousevat tanssijoiden lisäksi tankotanssijat sekä rengas- ja kangasakrobaatit. Näytöksessä kuullaan myös esiintyjien tuottamia tekstejä, joita he ovat työstäneet Ossi Valpion räp-lyriikka työpajoissa.

Luvassa on tunteita herättävä matka liikkeen, valon ja lyriikan kohtaamispisteeseen.

Tervetuloa sukeltamaan alitajunnan syvyyksiin ja nauttimaan keväisestä näytöksestä!

Liput: 26€ / 23€* kaupunginteatterin lippukassalta tai lippu.fi

* alennukseen ovat oikeutettuja opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 12v.) ja RSP:n jäsenet

Aika: torstaina 30.5. klo 17 Ovet aukeavat: klo 16
Kesto: 2h, sisältää väliajan
Taiteelliset johtajat: Saara Ervasti & Karoliina Lahdenperä
Mukana toteuttamassa:
Jyväskylän kaupunginteatteri
Valokuvaaja Vilma Sinisalo
Jaakko Manninen Photography
Olohuonetuotanto
Ossi Valpio
Kuvataiteilija Riikka Maria Partanen

LASTEN LAUANTAI 8.6. CALL OUT JUNIOR

Keski-Suomen Tanssin Keskus järjestää kesäkuussa Lasten Lauantai tapahtumana Call out Junior -tapahtuman Veturitalleilla. Tapahtuma on maksuton!

Call out Junior -discossa tutustutaan katutanssikulttuuriin ja innostetaan tanssimaan, liikkumaan ja pitämään hauskaa yhdessä. Ohjelmassa on muun muassa rentoa tanssinohjausta halukkaille, tanssirinkejä, leikkimielisiä skaboja (esim.limbokisa). Tanssinohjauksesta vastaa Bboy Elmo ja Jennika Lilja. Musiikista vastaa dj R2ISDJ2, jonka kanssa pääsee kokeilemaan myös levyjen pyörittämistä, skrätsäystä ja miksaamista. Tanssin lisäksi tapahtumassa on luvassa graffiti/sketsauksen ohjausta Janne Juhani Julman johdolla. Kirsikka kakun päällä on räpin tekemiseen perehtymistä Soul Valpion ohjauksessa.

Kaikki hip hopin elementit ovat talossa vapaasti kokeiltavissa koko kahden tunnin ajan.

Kesto: 2h, klo 15-17. Kohderyhmä: 9-18 vuotiaat & lapsiperheet
Paikka: Veturitallit

KOSKELA-OPISTON KESÄKURSSIT

Koskela-opisto ja Koskelan Tanssi Äänekoskella tarjoavat huikean kokonaisuuden tanssin kesäkursseja tanssin huippuammattilaisten johdolla. Kursseja on niin ammattilaisille kuin tanssin aktiiviharrastajille. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoja löydät täältä!

POIKATANSSIKURSSI JYVÄSKYLÄN KESÄSSÄ 7.-8.7.

Poikatanssikurssi kutsuu mukaan kaikki tanssista, liikkeestä, rytmistä ja tempuista innostuneet pojat! Aikaisempaa kokemusta tanssista ei tarvita. Riittää, että hyppäät joukkoon mukaan ja annat tanssin yllättää. Kurssin kouluttajina toimivat tanssitaiteen tohtori, tutkija ja pedagogi Isto Turpeinen sekä tanssitaitaiteen maisteri, ammattitanssija ja tanssinopettaja Oskari Turpeinen. Kurssin järjestää yhteistyössä Keski-Suomen Tanssin Keskus ja Jyväskylän Kesä. Poikatanssikurssia suositellaan 7–10-vuotiaille.

Kurssimaksu 50€. Ilmoittautuminen ja kurssimaksun maksaminen 10.5. alkaen Jyväskylän Kesän verkkosivujen kautta. Ilmoittautuminen lauantaihin 15.6. mennessä.

https://jyvaskylankesa.fi/events/poikatanssikurssi/

PUISTOTANSSIT LOUNAISPUISTOSSA

Keski-Suomen Tanssin Keskus tarjoaa yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa Lounaispuiston Kesässä Puistotanssit. Puistotanssiohjelma on seuraava:

18.6. Juhannustanssit: Lotta Terävä ja Eetu Laitinen, duettoesitys sekä paritanssiopetusta
18.7. Kaupunkitanssijan tanssiinkutsu: KSTK:n kaupunkitanssija Taru Miettisen sooloesitys ja työpaja
1.8. Kesäillan tanssit: Terhi Kuokkasen Kesä-soolo sekä yhteisöllinen työpaja
15.8. Lelujen karnevaalit: Saga Elgland ja Visa Niemelä, duetto Balleriina ja Akrobaatti. Lasten Lystien avajaiset, paljon ohjeisohjelmaa.

Tapahtumat ovat maksuttomia! Lounaispuiston koko kesän ohjelman näet täältä.

TANSSIN AIKA 2019 ETSII YHTEISTYÖKUMPPANEITA

Tanssin Aika – Jyväskylä dance Festival järjestetään 14. kerran 25.-28.9.2019

Haluatko olla mukana yhdessä Suomen merkittävimmistä nykytanssia esittelevistä festivaaleista? Etsimme yhteistyökumppaneita käsiohjelmaan ja esityksiin erilaisin sopimusehdotuksin. Jos kiinnostus heräsi, ota yhteyttä tuottajaan Katariina Hiukkaan: katariina.hiukka(a)tanssinkeskus.fi, 045-344 5136

Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa:
Pin It
Bookmark the permalink.

Comments are closed