Kulttuuritalo Villa Rana

Kulttuuritalo Villa Rana herää eloon 1.5.2021

<- HUOM.! HAKU AUKI 6.1. SAAKKA!
Lisätietoja: www.villarana.fi

Jyväskylän kulttuuritalon tuki ry ja Keski-Suomen Suojeltavat Museokiinteistöt Oy ovat allekirjoittaneet toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen koskien Villa Ranan kiinteistöä. Vuokrasopimus alkaa 1.5.2021, jonka jälkeen talo otetaan kokonaisuudessaan kulttuuritoiminnan käyttöön. Omistaja tekee ennen käyttöönottoa kiinteistössä remontin, jossa mm. rakennetaan ilmanvaihto talon saleihin ja keittiöön sekä toteutetaan yleisön käytössä oleva kahvio ja muut yleisötilat. Jyväskylän kulttuuritalon tuki ry varustelee tilat kulttuuritoimintaa varten.

Omistajan edustaja Juuso Paavola kertoo, että remonttia suunnitellaan kiinteässä yhteistyössä Museoviraston kanssa, sillä Villa Rana on suojeltu merkittäviltä osin myös sisäosiltaan. Remontti kunnioittaa rakennuksen historiaa, mutta samalla mahdollistaa tilojen aktiivisen kulttuurikäytön ja avaamisen yleisölle.

Vuonna 1905 valmistunut Villa Rana on Jyväskylän yliopiston kampusalueella sijaitseva, useita vuosia tyhjillään ollut rakennus, jossa sijaitsivat alun perin Jyväskylän seminaarin piirustus- ja veistosalit. Se on merkittävä osa Jyväskylän Seminaarinmäen kokonaisuutta, joka on valittu Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi. Arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelemassa jugendrakennuksessa on remontin jälkeen kaksi salitilaa, kahvilatilat sekä toimitotiloja jäsenyhteisöille. Salit varustellaan elokuvalle ja esittäville taiteille sopiviksi. Saman katon alla toimiminen mahdollistaa uudenlaiset yhteistyötuotannot ja residenssitoiminnan. Tiloja vuokrataan tapahtuma- ja kulttuurikäyttöön.

Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry, johon kuuluvat Jyväskylän Kesä, Keski-Suomen Tanssin Keskus, Keski-Suomen elokuvakeskus, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja Teatterikone, sai Taiteen edistämiskeskukselta viisivuotisen esittävän taiteen kehittämisavustuksen vuosille 2020–2024. Avustus on vähintään 100 000 € vuodessa, yhteensä vähintään 500 000 €. Lisäksi kulttuuritalon perustamista on rahoittanut Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto.

Yhdistyksen puheenjohtaja, Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju toteaa: “On hienoa tuoda hyviä uutisia kulttuuritoiminnasta ja kulttuuritiloista aikaan, jona vapaan kentän kulttuuritoimijat ovat haastavassa tilanteessa. Kulttuuritalo Villa Rana on kulttuurin vapaan kentän toimijoiden merkittävä panostus Jyväskylän kulttuuritoiminnalle sekä elävä lisä Seminaarinmäen arvokkaaseen ympäristöön. Toimimme tiiviissä yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja kaupungin kanssa.”

 

What do you want to do ?

New mail

Comments are closed