Tanssin Aika -festivaalin taiteellinen johtaja vuosille 2024-2026 on valittu

28.6.2023

Kuva: Joma Richter

Tanssin Aika –festivaalin taiteellisen johtajan Janina Rajakankaan kausi päättyy tulevan syksyn festivaaliin. Uuden taiteellisen johtajan valintaprosessi käynnistettiin toukokuussa. Hakijoita tuli määräaikaan mennessä 15, joista tehtävään haastateltiin neljä (4).

Keski-Suomen Tanssin Keskuksen hallitus nimesi tehtävään maanantaina 26.6. Jyväskylästä kotoisin olevan, tanssitaiteen maisteri Veli Lehtovaaran.

Lehtovaara on työskennellyt menestyksekkäästi kansainvälisen tanssin ja kokeellisen teatterin kentällä yli 15 vuoden ajan, joista kymmenen hän asui Brysselissä. Lehtovaaran teokset ovat kiertäneet keskeisillä festivaaleilla ja näyttämöillä kuten Sadler’s Wells (GB), Festival d’Automne (FR), Festival d’Avignon (FR), NEXT Arts Festival (BE), Springdance Festival (BE), Dança em Foco (BR), Joyce SoHo (US).

Lehtovaara on tehnyt koreografina ja esiintyjänä yhteistyötä merkittävien kotimaisten ja ulkomaisten taitelijoiden ja ryhmien kanssa: Eija-Liisa Ahtila, Anne Teresa de Keersmaeker | Rosas (BE), Piet Arfeuille (BE), Chrysa Parkinson (US/SE) Pauliina Hulkko, Anna Mustonen, Olli-Pekka Tennilä, Ville Ahonen, Marianna Henriksson, Tanssiryhmä Off/Balance.

Lehtovaaran koreografinen työ on keskittynyt tanssin, ekologisen ajattelun ja ruumiin moninaisuuden rajapintoihin. Taiteellisen työn rinnalla Lehtovaara tekee väitöstutkimusta Teatterikorkeakoulussa. Hän on toiminut Teatterikorkeakoulussa myös vierailevana opettajana ja mentorointi-, sekä opetuksen kehittämistehtävissä. Lisäksi Lehtovaara on toiminut asiantuntija- ja luottamustehtävissä Zodiakissa ja Koneen Säätiössä.

“Olen suuresti ilahtunut ja kiitollinen mahdollisuudesta työskennellä Tanssin Aika -festivaalin seuraavana taiteellisena johtajana. Otan tehtävän vastaan nöyrin mielin ja kunnioittaen perintöä, jonka aikaisemmat johtajat ja etenkin edeltäjäni Janina Rajakangas ovat luoneet yhdessä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tiimin ja taiteilijoiden kanssa. Luoden jatkumoa ja vaalien sitä hyvää, joka on jo olemassa toivon voivani saattaa festivaalin kukoistukseen myös tulevaisuudessa. Odotan ilolla työtä tanssin ja taiteen puolesta Keski-Suomessa!”