Tiina Santavuo

Tiina Santavuo

Olen porilainen paluumuuttaja. Olen tullut takaisin kotiin Lahden, Turun, Oulun, New Yorkin ja Helsingin kautta. Olen valmistunut tanssinopettajaksi ja tehnyt tanssitaiteen maisterin opinnot Teatterikorkeakoulussa tanssinopettajan maisteriohjelmassa.

Olen taiteentekijä, tanssipedagogi, esiintyjä ja koreografi.  Olen yrittäjä ja tuottaja.

Tällä hetkellä teen työtäni ystäväni ja kollegani Eveliina Lindforsin kanssa yhdessä luomassamme POSTPOSTRENEFEST ARTHOUSESSA Porissa. Meillä on oma 300 neliöinen esittävän taiteen tila, joka taipuu niin esitystilaksi kuin tanssisaliksi. Työni on monipuolista ja monitaiteista: teen teoksia taiteen eri rajapinnoilla ja erilaisilla kokoonpanoilla, opetan tanssia nuorille ja aikuisille, koreografioin itselleni ja muille, esiinnyn liikkuen, puhuen ja laulaen, ohjaan kokonaisuuksia, teen musiikkia ja kirjoitan. Työskentelen strukturoidun improvisaation, score työskentelyn ja tarkan koreografian välimaastoissa.

Olen kiinnostunut esityksestä ja esiintyjyydestä, henkilökohtaisuudesta, ruumiin runoudesta, eri taiteenalojen rajapinnoista ja rajattomuudesta, ystävyydestä, kuuntelemisesta, ajan antamisesta, siirtymistä, dokumentoinnista ja unohtamisesta, kohtaamisesta, katseesta ja näkemisestä, vakavasta keveydestä, tunteiden liikuttamisesta ja monessa eri merkityksessä tilan luomisesta.

Ajattelen, että tanssi on minun tapani olla yhteydessä muihin ja edes vähän tähän yhteiskuntaan. Rakennan yhdessä muiden kanssa teos teokselta tai tanssitunti tanssitunnilta elinikäisiä hermotuksia ajatella, liikkua ja kysyä koko ajan uudella tavalla.

En opeta vain tanssia vaan tanssinopetuksen ja taiteen tekemisen kautta haluan kutsua muita kanssani syventämään luottamusta itseensä ja toisiinsa, kutkuttamaan oman luovan ajattelun alkemioita, löytämään omaa ruumiin runoutta ja tuntemaan olevansa osa jotain yhteistä, jotain yhteisöä.

Ajattelen, että opettaessani tanssia toisille, avaan uusia ajatusratoja ja tapoja elää;  mitä oikeastaan tarkoittaa: hengitys, maatuminen, painonsiirto, rotaatio, ulottuminen, ketjuttaminen, momentum, dynaamiset muutokset, joustaminen, sitoutuminen, kontakti toiseen ja irti päästäminen.

Tanssisalissa opitut asiat elävät omaa elämäänsä meidän hermosolujen rakenteissa valmiina olemaan avoin muutokselle ja elämälle yhdessä muiden kanssa.

Ajattelen, että teoksia tehdessä löydän jotain, mikä muuten ei tulisi näkyväksi. Ajattelen, että on tärkeää miettiä millaista ihmis- ja maailmankuvaa haluan tuoda omilla valinnoillani esiin. Millaista kieltä, liikettä ja toimijuutta toteutan. Ajattelen, että tärkeintä mitä tanssi on minulle on antanut on ystävät, ystävyys ja etuoikeus nähdä ystävyyksien syntyvän liikkeessä tanssisalissa.