Wilhelmina Ojanen

Wilhelmina Ojanen

Wilhelmina Ojanen on Tampereella syntynyt, Santiago de Chilessä kasvanut koreografi, tanssija ja tanssipedagogi. Tällä hetkellä hän asuu Helsingissä ja työskentelee pääosin Tampereella.

Wilhelmina on suorittanut kandidaatin ja maisterin opinnot Trinity Labanin yliopistossa, valmistuen 2018 tanssijan maisteriohjelmasta. Vuosina 2018-2019 hän oli lontoolaisen Sadler’s Wells-teatterin Young Associate Artist, ja loi koreografisia teoksia teatterin suurelle ja pienelle näyttämölle. Wilhelminan koreografisia töitä on esitetty sekä teattereissa että tanssille epätyypillisissä tiloissa mm. Lontoossa, Leedsissä, Lahdessa, Helsingissä ja Tampereella. Wilhelmina on valmistunut tanssinopettajaksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan maisteriohjelmasta vuonna 2023. Hän on valmistunut myös Authentic Flow joogaopettajaksi vuonna 2019, ja käyttää somaattisia menetelmiä työssään tanssin- ja jooganopettajana.

Tanssintekijänä Wilhelminaa kiinnostaa tutkia runollisesti, liikkeen kautta, yhteyksiä toisiimme ja ympäröivään maailmaan. Hänen kiinnostuksensa on feministisen filosofian, ekologian, posthumanismin ja monilajisuuden kysymysten äärellä. Wilhelminan taiteellinen työ liikkuu fyysisen ja poeettisen, sekä muistin ja ruumiillisuuden välimaastoissa. Hän työskentelee liikkeen, aistien, kosketuksen, ja kirjoittamisen kanssa.

Wilhelminaa kiinnostaa kysymykset ihmisten ja enemmän-kuin-inhimillisten tekijöiden välisestä yhteydestä. Tällä hetkellä Wilhelmina syventyy teemoihin kuten huolenpito ja kehon yhteys maaperään; häntä inspiroivat muistot ja maisemat, mittakaavat ja ei-tietämisen äärellä oleminen. Tulevaisuudessa Wilhelmina toivoo työskentelevänsä yhä enemmän yhteisötanssin parissa.

Kuva: valokuvaamo Magio